Russische en Slavische Studies - activiteiten

strahov5
Vr 25 Jan


Presentatie
Pegasus

5-7 pm

Presentatie Hester den Boer – Onderdrukt door de Verlosser

boekpresentatie, met vertoning van foto’s, van Onderdrukt door de verlosser door Hester den Boer (Atlas Contact | 240 pagina's | paperback | € 21,99) op vrijdag 25 januari van 17.00 tot 19.00 uur bij Boekhandel Pegasus (Singel 367, Amsterdam).

Hester den Boer komt vertellen over haar onderzoek in Rusland naar de rol van het stalinistisch verleden in het Rusland van nu. Daarbij zullen ook haar foto’s worden vertoond.

Hester den Boer, onderzoeksjournalist en fotograaf, onderzoekt in Onderdrukt door de verlosser de rol die het stalinistische verleden speelt in het Rusland van nu. In de periode dat Jozef Stalin aan de macht was (1924-1953) werden miljoenen mensen in goelagkampen gevangengezet, verbannen of geëxecuteerd. Pas eind jaren tachtig doorbrak Gorbatsjov het officiële stilzwijgen hierover, maar een echte afrekening met het verleden heeft Rusland nooit gekend. In de staatspropaganda wordt Stalin neergezet als een groot leider en volgens recente opiniepeilingen is hij uitgegroeid tot de populairste historische figuur onder de Russen.

Hester den Boer reisde zes maanden door Rusland en bezocht voormalige goelagkampen en ballingsoorden in Siberië. Ze sprak met oud-gevangenen, met nabestaanden die nog steeds niet weten wat er met hun familie is gebeurd en met onderzoekers van de Stalin-terreur die nu worden vervolgd. Hoe kan het dat mensen een leider blijven vereren die miljoenen mensen de dood in stuurde? Waarom wint Stalin juist nu aan populariteit en welke parallellen zijn er met het heden? In korte tijd heeft het boek al veel media-aandacht gekregen, onder andere bij ‘Nooit Meer Slapen’ van de VPRO en met stukken in de NRC en de Groene Amsterdammer. In samenwerking met de laatstgenoemde werd er een debat georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van dit boek in de Melkweg, waar haar foto’s nog tot zondag 3 februari te zien zijn.

Graag horen we of u aanwezig zult zijn. Telefoon (020) 623 11 38 of via winkel@pegasusboek.nlVr
1 Feb.


I.I.S.G.
AmsterdamHoe zag de wereld van het Sovjet-kinderboek eruit?

Welke ideologische agenda’s vertolkte kinderliteratuur in de Sovjettijd?
Waarom zijn Sovjet-prentenboeken ook nu nog zo geliefd?
Wat vertellen ze ons over media, macht en verbeelding?

Robbert-Jan Henkes (vertaler van Bij mij op de maan: Russische kindergedichten),
Albert Lemmens & Serge Stommels (auteurs Russian Artists and the Children’s Book, 1890-1992) en
Gijs Kessler (senior onderzoeker Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis)
vertellen over hun werk en over het Soviet Children’s Picture Books Archive van het International Institute of Social History.
Ellen Rutten (hoogleraar Russische en Slavische literaturen, Universiteit van Amsterdam) leidt de middag.

S.v.p. aanmelden per email