Russische en Slavische Studies - Pools
Veel (literair) nieuws uit / over Polen is te vinden op de site van de Stichting Literatura
The death and rise of pragmatic and discourse markers in Polish with the reference to similar expressions in English Grammaticalization, lexicalization and language change and its consequences for the lexicography

The Polish section of the Department of Russian and Slavic Studies invites you to a guest lecture by Dr. hab. Marzena Stępień from the University of Warsaw: On the death and rise of pragmatic and discourse markers in Polish with the reference to similar expressions in English Grammaticalization, lexicalization and language change and its consequences for the lexicography.

Date: Wednesday, March 6th from 17:00 to 18:30 Location: PCH, room 1.04.
Participation is free of charge, but registration is required till 5 March: e.d.niemczuk-weiss@uva.nl.
After the lecture, we invite you to a glass of wine.

Dr. hab. Marzena Stępień is a linguist and speech therapist, and head of the Department of Speech Therapy and Voice Emission at the Faculty of Polish Studies at the University of Warsaw. Her research deals with the use of semantic and grammatical knowledge in the work of translators, teachers and speech therapists. She aims to disseminate linguistic knowledge by making use of new technologies in translation practice as well as in glottodidactics. For more information please contact: e.d.niemczuk-weiss@uva.nl

Waarom Pools leren in Nederland een goed idee is!


Graag nodigt het Pools Centrum voor Onderwijs en Cultuur u hierbij uit voor de première van onze nieuwe korte film: Waarom Pools leren in Nederland een goed idee is!

Op 15 januari in de Doelenzaal van de Universiteit van Amsterdam. Na afloop is er een paneldiscussie met een aantal sprekers uit de film.

Nederland wordt steeds meertaliger. In deze film vertellen prominente Nederlanders hoe de Poolse taal je leven kan verrijken. Thema’s als: meer kansen op de arbeidsmarkt als je de taal spreekt, zowel in Polen als in Nederland, komen aan bod. Ook de Poolse literatuur en Polen als vakantieland worden besproken. Nederland investeert al jaren miljarden euro’s in Polen en er komen steeds meer Poolse bedrijven en mensen naar Nederland. Al sinds de 12e eeuw is er een hechte band en gedeelde geschiedenis tussen Nederland en Polen. Met de film willen we een grotere bekendheid geven aan de Poolse taal in Nederland en beide landen nog dichter bij elkaar brengen.

Deze filmpremière en discussie wordt georganiseerd door de Stichting Pools Centrum voor Onderwijs en Cultuur Lokomotywa. Onze stichting ondersteunt al 7 jaar meer talige kinderen vanuit de gedachte dat een meertalige opvoeding het leven in een moderne wereld verrijkt. De opleiding Russische en Slavische Studies aan de Universiteit van Amsterdam ondersteunt ons idee en stelt de Doelenzaal ter beschikking voor dit evenement. Na afloop is er een borrel met Poolse hapjes en drankjes.

We hopen van harte dat u komt.

Programma
17.00–17.15 uur: inloop
17.15–17.30 uur: filmpremière
17.30–18.30 uur: paneldiscussie met vragen uit de zaal
18.30–19.30 uur: borrel en napraten

Datum Dinsdag 15 januari 2019, 17.00 – 19.30 uur

Locatie Universiteit van Amsterdam, Doelenzaal, Singel 425, 1012 WP Amsterdam

Aanmelden Graag vernemen we uw komst per email voorzitter@lokomotywa.nl


Vertaalwedstijd Pools-Nederlands

Ter gelegenheid van het symposium Najaar 1918: Europa op de schop (3 november 2018) werd een symposium gehouden en de uitslag van de vertaalwedstrijd bekend gemaakt.

Lees verder
Poolse onafhankelijkheid in de cinemaAan het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 stond het land Polen na 123 jaar Pruisische, Oostenrijkse en Russische overheersing weer op de landkaart, en herwonnen de Polen hun onafhankelijkheid. Ter gelegenheid van 100 jaar onafhankelijkheid stelde de Associatie van Poolse Filmmakers dit jaar een programma van 7 films samen waarin die voortdurende Poolse strijd voor onafhankelijkheid, die ook na 1918 doorging, te zien is. Het programma wordt wereldwijd (!) vertoond.

De films zijn van 16-24 november te zien in Filmhuis Den Haag, Filmhuis Lumen Delft, Filmhuis Griffioen Amstelveen en de Verkadefabriek Den Bosch.

Lees verder
Debat van 21 november 2017 in De Balie, Amsterdam is terug te zien op vimeo: Democracy in Europe: What about Poland?

In 2015 won de politieke partij ‘Peace and Justice’ de Poolse verkiezingen en nam direct een aantal maatregelen om hun macht te vergroten, onder meer door het verkleinen van de rechten en vrijheid van het Hooggerechtshof en de media. Hoe is het mogelijk dat het rechtssysteem in Polen zo snel ondermijnd kon worden? Wat betekent dit voor Oost-Europa en voor de Europese Unie als geheel? Kunnen we deze terugslag beter begrijpen door te kijken naar de geschiedenis?
Tijdens het debat werd gesproken over de winst van de politieke partij Peace and Justice in 2015, en de gevolgen daarvan voor de Poolse rechtstaat. Hoe is het mogelijk dat het rechtssysteem in Polen zo snel ondermijnd kon worden? Wat betekent dit voor Oost-Europa en voor de Europese Unie als geheel? Kunnen we deze terugslag beter begrijpen door te kijken naar de geschiedenis?

Er kwam een indrukwekkende selectie aan experts bijeen, onder meer Wojciech Sadurski, Marta Bucholc, Kees Sterk, en de Poolse Ombudsman Adam Bodnar, academici die zich bezighouden met de rechtstaat in het algemeen, maar specifiek die in Polen. Er zal gesproken worden over de winst van de politieke partij Peace and Justice in 2015, en de gevolgen daarvan voor de Poolse rechtstaat. Hoe is het mogelijk dat het rechtssysteem in Polen zo snel ondermijnd kon worden? Wat betekent dit voor Oost-Europa en voor de Europese Unie als geheel? Kunnen we deze terugslag beter begrijpen door te kijken naar de geschiedenis?

Lees verder

strahov4

In april 2013 waren we er met onze studenten Pools voor het paleis Kamieniec in Polen. Hier zijn een paar foto's van voor en tijdens deze reis!


strahov3