Russische en Slavische Studies - Pools
Veel (literair) nieuws uit / over Polen is te vinden op de site van de Stichting Literatura


25 mei, Première van de film Poolse Identiteit. Met de trein van Amsterdam naar Irkoetsk

Multimediaal project van de Stichting Poolse Media

De Balie, Amsterdam 25-05-2019, 16.00 uur Lees verderV4 FILM FESTIVAL 3-6 juni in Den Haag

On the occasion of the 30th anniversary of the democratic transformation in Central Europe, the Embassies of the Visegrad Group organize a film festival with 4 evenings at the Polish Embassy in The Hague.

The Polish Embassy will present the classic Rozmowy Kontrolowane on Monday June 3th 18.30 hrs with an introduction by Ambassador Marcin Czepelak. All the selected films will provide a unique perspective on the reality of past communist regimes.
More information
Please register to attend.Waarom Pools leren in Nederland een goed idee is!


Graag nodigt het Pools Centrum voor Onderwijs en Cultuur u hierbij uit voor de première van onze nieuwe korte film: Waarom Pools leren in Nederland een goed idee is!

Op 15 januari in de Doelenzaal van de Universiteit van Amsterdam. Na afloop is er een paneldiscussie met een aantal sprekers uit de film.

Nederland wordt steeds meertaliger. In deze film vertellen prominente Nederlanders hoe de Poolse taal je leven kan verrijken. Thema’s als: meer kansen op de arbeidsmarkt als je de taal spreekt, zowel in Polen als in Nederland, komen aan bod. Ook de Poolse literatuur en Polen als vakantieland worden besproken. Nederland investeert al jaren miljarden euro’s in Polen en er komen steeds meer Poolse bedrijven en mensen naar Nederland. Al sinds de 12e eeuw is er een hechte band en gedeelde geschiedenis tussen Nederland en Polen. Met de film willen we een grotere bekendheid geven aan de Poolse taal in Nederland en beide landen nog dichter bij elkaar brengen.

Deze filmpremière en discussie wordt georganiseerd door de Stichting Pools Centrum voor Onderwijs en Cultuur Lokomotywa. Onze stichting ondersteunt al 7 jaar meer talige kinderen vanuit de gedachte dat een meertalige opvoeding het leven in een moderne wereld verrijkt. De opleiding Russische en Slavische Studies aan de Universiteit van Amsterdam ondersteunt ons idee en stelt de Doelenzaal ter beschikking voor dit evenement. Na afloop is er een borrel met Poolse hapjes en drankjes.

We hopen van harte dat u komt.

Programma
17.00–17.15 uur: inloop
17.15–17.30 uur: filmpremière
17.30–18.30 uur: paneldiscussie met vragen uit de zaal
18.30–19.30 uur: borrel en napraten

Datum Dinsdag 15 januari 2019, 17.00 – 19.30 uur

Locatie Universiteit van Amsterdam, Doelenzaal, Singel 425, 1012 WP Amsterdam

Aanmelden Graag vernemen we uw komst per email voorzitter@lokomotywa.nl


Vertaalwedstijd Pools-Nederlands

Ter gelegenheid van het symposium Najaar 1918: Europa op de schop (3 november 2018) werd een symposium gehouden en de uitslag van de vertaalwedstrijd bekend gemaakt.

Lees verderDebat van 21 november 2017 in De Balie, Amsterdam is terug te zien op vimeo: Democracy in Europe: What about Poland?

In 2015 won de politieke partij ‘Peace and Justice’ de Poolse verkiezingen en nam direct een aantal maatregelen om hun macht te vergroten, onder meer door het verkleinen van de rechten en vrijheid van het Hooggerechtshof en de media. Hoe is het mogelijk dat het rechtssysteem in Polen zo snel ondermijnd kon worden? Wat betekent dit voor Oost-Europa en voor de Europese Unie als geheel? Kunnen we deze terugslag beter begrijpen door te kijken naar de geschiedenis?
Tijdens het debat werd gesproken over de winst van de politieke partij Peace and Justice in 2015, en de gevolgen daarvan voor de Poolse rechtstaat. Hoe is het mogelijk dat het rechtssysteem in Polen zo snel ondermijnd kon worden? Wat betekent dit voor Oost-Europa en voor de Europese Unie als geheel? Kunnen we deze terugslag beter begrijpen door te kijken naar de geschiedenis?

Er kwam een indrukwekkende selectie aan experts bijeen, onder meer Wojciech Sadurski, Marta Bucholc, Kees Sterk, en de Poolse Ombudsman Adam Bodnar, academici die zich bezighouden met de rechtstaat in het algemeen, maar specifiek die in Polen. Er zal gesproken worden over de winst van de politieke partij Peace and Justice in 2015, en de gevolgen daarvan voor de Poolse rechtstaat. Hoe is het mogelijk dat het rechtssysteem in Polen zo snel ondermijnd kon worden? Wat betekent dit voor Oost-Europa en voor de Europese Unie als geheel? Kunnen we deze terugslag beter begrijpen door te kijken naar de geschiedenis?

Lees verderstrahov4

In april 2013 waren we er met onze studenten Pools voor het paleis Kamieniec in Polen. Hier zijn een paar foto's van voor en tijdens deze reis!


strahov3