Russische en Slavische Studies - Pools

BRUNO SCHULZ | Filmclub Hyena | zondag 19 november | 11:00 uur | Aambeeldstraat 24, Amsterdam

Het is 75 jaar geleden dat de Pools-joodse schrijver en schilder Bruno Schulz werd vermoord. Ter gelegenheid hiervan worden overal ter wereld vertoningen georganiseerd van de documentaire FINDING PICTURES. Deze is gemaakt door de Duitse regisseur Benjamin Geissler en gaat over de geslaagde zoektocht van zijn vader Christian naar de muurschilderingen van Schulz. FINDING PICTURES wordt ongeveer 80 keer gescreend in: Brazilië, Duitsland, Ecuador, Italië, Macedonië, Mexico, Polen, Oekraïne, Oostenrijk, Rusland, Spanje, Tsjechië, de Verenigde Staten en Zwitserland. Ook in Nederland vindt een screening plaats.

Bruno Schulz beleefde de terreur van de Duitse bezetting in de Poolse stad Drohobycz in 1941-1942 aan den lijve. Hij werd als jood ontslagen als leraar handenarbeid op de middelbare school. Bovendien had hij zijn ouderlijk huis moeten verlaten, omdat hij werd verbannen naar het getto. In Drohobycz was de nazi Felix Landau benoemd tot leider van de Joodse Dwangarbeid.

Schulz overleefde aanvankelijk door het maken van muurschilderingen in de kinderkamer van Landau's villa. Terwijl Landau zich bezighield met het vermoorden van joden, schilderde Schulz zijn afbeeldingen van sprookjes. Schulz was Landau's protegé. Toen Landau de joodse beschermeling doodschoot van een rivaliserende nazi Karl Günther, was het lot van Schulz bezegeld. Schulz werd op 19 november 1942 door Günther op straat gedood.
‘Jij hebt mijn jood gedood, ik die van jou’, had hij tegen Landau gezegd.
In de kinderkamerfresco's van Schulz zat allerlei artistiek verzet verborgen. Zo had hij zichzelf geportretteerd als een vorst op de bok van een rijtuig, wat voor joden verboden was.

Ondanks een intensieve zoektocht na de Tweede Wereldoorlog door de biograaf van Schulz, Jerzy Ficowski, werden de muurschilderingen niet gevonden. Tot februari 2001, toen de documentairemaker Benjamin Geissler de verloren gewaande afbeeldingen in Villa Landau ontdekte. In mei 2001 hebben vertegenwoordigers van Yad Vashem enkele van deze schilderingen illegaal verwijderd en naar Israël gebracht. De overige schilderingen werden overgenomen door het Museum van Drohobycz en dit jaar tentoongesteld tijdens Documenta in Kassel.

FINDING PICTURES documenteert de zoektocht, de ontdekking en de plotselinge verdwijning van de muurschilderingen van Bruno Schulz.


DI 21 november, 20.30 uur in De Bali, Amsterdam: Democracy in Europe: What about Poland?

In 2015 won de politieke partij ‘Peace and Justice’ de Poolse verkiezingen en nam direct een aantal maatregelen om hun macht te vergroten, onder meer door het verkleinen van de rechten en vrijheid van het Hooggerechtshof en de media. Hoe is het mogelijk dat het rechtssysteem in Polen zo snel ondermijnd kon worden? Wat betekent dit voor Oost-Europa en voor de Europese Unie als geheel? Kunnen we deze terugslag beter begrijpen door te kijken naar de geschiedenis?
Er zal gesproken worden over de winst van de politieke partij Peace and Justice in 2015, en de gevolgen daarvan voor de Poolse rechtstaat. Hoe is het mogelijk dat het rechtssysteem in Polen zo snel ondermijnd kon worden? Wat betekent dit voor Oost-Europa en voor de Europese Unie als geheel? Kunnen we deze terugslag beter begrijpen door te kijken naar de geschiedenis?

Er komt een indrukwekkende selectie aan experts bijeen, onder meer Wojciech Sadurski, Marta Bucholc, Kees Sterk, en de Poolse Ombudsman Adam Bodnar, academici die zich bezighouden met de rechtstaat in het algemeen, maar specifiek die in Polen. Er zal gesproken worden over de winst van de politieke partij Peace and Justice in 2015, en de gevolgen daarvan voor de Poolse rechtstaat. Hoe is het mogelijk dat het rechtssysteem in Polen zo snel ondermijnd kon worden? Wat betekent dit voor Oost-Europa en voor de Europese Unie als geheel? Kunnen we deze terugslag beter begrijpen door te kijken naar de geschiedenis?


> Lees verder


strahov4


In april 2013 waren we er met onze studenten Pools voor het paleis Kamieniec in Polen. Hier zijn een paar foto's van voor en tijdens deze reis!


strahov3