Russische en Slavische Studies - Pools
Veel (literair) nieuws uit / over Polen is te vinden op de site van de Stichting LiteraturaPOLISH DAY (6 juli 2019) - Meet the Polish community in Amsterdam

Polish Day in Amsterdam Meet the Polish Community in Amsterdam in the Amsterdam International Community School (AISC).

Saturday July 6, 11.30-17.00h. AICS, Prinses Irenestraat 59, Amsterdam Register HereKamil Bałuk — All Louis' Children


Kamil Bałuk is a Polish journalist who spent three years investigating the case of the Dutch sperm doctor, Jan Karbaat, and has published a book on the subject. ALL LOUIS’ CHILDREN was based on the interviews with Dr. Karbaat, as well as his former clients and those who were conceived at the clinic. Kamil Bałuk started working on the case long before the scandal reached the media in Europe and around the world.
Please note that this meeting will be held in Polish.

Sunday 14th of July, 2019, 16h
Biblioteka Polska, Keizersgracht 174-176, 1016 DW Amsterdam

More information
Debat van 21 november 2017 in De Balie, Amsterdam is terug te zien op vimeo: Democracy in Europe: What about Poland?

In 2015 won de politieke partij ‘Peace and Justice’ de Poolse verkiezingen en nam direct een aantal maatregelen om hun macht te vergroten, onder meer door het verkleinen van de rechten en vrijheid van het Hooggerechtshof en de media. Hoe is het mogelijk dat het rechtssysteem in Polen zo snel ondermijnd kon worden? Wat betekent dit voor Oost-Europa en voor de Europese Unie als geheel? Kunnen we deze terugslag beter begrijpen door te kijken naar de geschiedenis?
Tijdens het debat werd gesproken over de winst van de politieke partij Peace and Justice in 2015, en de gevolgen daarvan voor de Poolse rechtstaat. Hoe is het mogelijk dat het rechtssysteem in Polen zo snel ondermijnd kon worden? Wat betekent dit voor Oost-Europa en voor de Europese Unie als geheel? Kunnen we deze terugslag beter begrijpen door te kijken naar de geschiedenis?

Er kwam een indrukwekkende selectie aan experts bijeen, onder meer Wojciech Sadurski, Marta Bucholc, Kees Sterk, en de Poolse Ombudsman Adam Bodnar, academici die zich bezighouden met de rechtstaat in het algemeen, maar specifiek die in Polen. Er zal gesproken worden over de winst van de politieke partij Peace and Justice in 2015, en de gevolgen daarvan voor de Poolse rechtstaat. Hoe is het mogelijk dat het rechtssysteem in Polen zo snel ondermijnd kon worden? Wat betekent dit voor Oost-Europa en voor de Europese Unie als geheel? Kunnen we deze terugslag beter begrijpen door te kijken naar de geschiedenis?

Lees verderstrahov4

In april 2013 waren we er met onze studenten Pools voor het paleis Kamieniec in Polen. Hier zijn een paar foto's van voor en tijdens deze reis!


strahov3