Russische en Slavische Studies


strahov2

1917-2017: De Russische (R)evolutie - Lezingenreeks - 11 okt.-12 dec. - 19.30-21 uur - Justus Lipsiuszaal in de Faculteit Letteren, KU Leuven

De februarirevolutie van 1917 en de troonsafstand van Tsaar Nicolaas II luidde het einde in van imperiaal Rusland. Enkele maanden later grepen de bolsjevieken de macht tijdens de oktoberrevolutie: een grote omwenteling die een nieuw sovjetexperiment inluidde. Maar wat leidde tot werkelijke evolutie en vooruitgang, en wat is hiervan duurzaam gebleken? In deze lezingenreeks kijken onderzoekers terug op die woelige periode uit de Russische geschiedenis. Ze gaan na hoe de Russische samenleving de voorbije eeuw wel en niet is veranderd. Cruciale thema’s binnen de Russische maatschappij worden belicht vanuit verschillende invalshoeken: politiek, geschiedenis, cultuur, literatuur en media. Zo krijg je een genuanceerd beeld van het hedendaagse Rusland.

* Terug naar de Russische Revolutie (11/10 - Henk Kern, ULeiden)
* Rusland en geweld: de verwerking van het Sovjetverleden (18/10 - Marc Jansen, UvA)
* Het geheime dagboek van een natie: muziek in het historische en ideologische debat over Rusland na 1917 (25/10 - Francis Maes, UGent)
* Rusland en Europa: van Oostelijk Partnerschap tot Euraziatische Integratie (8/11 - Tony van der Togt, Clingendael Institute of International Relations
* Buitenlands beleid onder Poetin: de ‘Russische Wereld (15/11 - Ria Laenen, KU Leuven)
* Corruptie in Rusland anno 2017 (22/11 - Koen Schoors, UGent)
* Absolute eerlijkheid: oprechtheid, revolutie en protest in Rusland (29/11 - Ellen Rutten, UvA)
* Kunstactivisme in Post-Sovjet-Rusland: van Aleksandr Brener tot Pussy Riot en Pjotr Pavlenski (6/12 - Pieter Boulogne, KU Leuven)
* Rusland en de Islam (13/12 - Michael Kemper, UvA)

Slotdebat (20 december– Rusland 2018? met Hubert Smeets, NRC; Jeroen Zuallaert, Knack; Lien Verpoest, KU Leuven)

> Lees verder


strahov2


SEELECTS#2: Amber Ivanov - De metafrastische martelaarsakte van de heilige Thekla

UGent: 16 november, 18.00u, Lokaal 110.022, Blandijn

Deze lezing is geïnspireerd door de recente ontwikkelingen rond een uniek manuscript (hier: Hilandar Metafrast °2), dat tot op de dag van vandaag nog geen naam kent en als een van de enige handschriften binnen de Slavia Orthodoxa enkel metafrastische levens en martelaarsakten in het Oudkerkslavisch vertegenwoordigt. Dit metafrastisch menologion, waarin de hagiografische teksten zijn opgenomen voor de viering van heiligen uit de tweede helft van september, is in een 14e eeuws manuscript bewaard, dat hoogstwaarschijnlijk werd opgemaakt in het Hilandar klooster op de Athosberg.

> Lees verder

strahov2Donderdag 18 november, 19 uur - Ambassade van de Poolse Republiek, Alexanderstraat 25 te Den Haag

Lezing door Kees van der Leer, auteur van het in het Pools vertaalde boek Marianne, een vrijgevige en kunstzinnige prinses in Voorburg, Reinhartshausen en Camenz. Aansluitend aan de lezing kunt u luisteren naar pianomuziek – twee Parademarsen – gecomponeerd door respectievelijk Prinses Marianne en door haar oudste dochter Prinses Charlotte gespeeld door Maciej Wierzchołowski.

> Lees verder

Aangezien het aantal plaatsen beperkt is, verzoeken wij u vriendelijk, indien u aanwezig wilt zijn, dit aan ons door te geven via het volgende mailadres: marta.gondek@msz.gov.pl

strahov3