Russische en Slavische Studies - Russisch


Boris Akoenin blikte terug op duizend jaar Russische geschiedenis.


Dit programma is een initiatief van denktank Raam op Rusland, website en kennisplatform met een keur aan Russische en internationale auteurs.

Volgens Boris Akoenin is Rusland in de kern altijd hetzelfde gebleven. Russische leiders, van Iwan de Verschrikkelijke en Peter de Grote tot Lenin en Gorbatsjov voelden de noodzaak tot hervorming of revolutie en hebben de maatschappij steeds weer overhoop gegooid. Maar in al die eeuwen heeft de Russische staat zijn centralistische bestuursvorm nooit opgegeven. Daarom spreekt Boris Akoenin van 'Illusions of Change'. Akoenin reikt ons een middel aan om het Rusland van Poetin beter te begrijpen.

Met introductie Arthur Langeveld. Ga hier naar link Rode Hoed met de hele uitzending.allesmoederland

Op Barts Boekenclub: gesprek met Michel Krielaars

Michel Krielaars (chef Boeken NRC Handelsblad en oud-Ruslandcorrespondent) praat in Bart BoekenClub over zijn boek Alles voor het moederland. De Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman. Aan de hand van de levens van deze twee Russisch-Joodse schrijvers, schetst Krielaars een meedogenloze wereld waarin het individu kapot werd gemaakt.

Een indringend gesprek over hoop, desillusie, angst en de vraag waarom momenteel meer dan de helft van de Russen nog steeds groot fan is van Stalin. Bekijk hier het gesprekstrahov3