Slavisch Toneel en Film

Film van Jurek Owsiak - finale in Amsterdam.

14 februari: Biblioteka Polska, WOŚP Amsterdam, Keizersgracht 174


Lees verder

strahov2

Liefde is aardappelen een film van Aliona van der Horst in De Balie

Op een dag krijgt Aliona van der Horst een erfenis: een zesde deel van een houten huisje op het platteland van Rusland. Het is het huis waar haar moeder opgroeide. Samen met haar Russische familieleden ruimt ze het huisje leeg en leert ze langzaamaan steeds meer over het onbekende verleden van haar moeder en vijf zussen. Makkelijk gaat dat niet. Men laat liever het verleden rusten en zeker de slechte dingen. Ze zijn er echter allemaal door getekend. Het gebrek aan alles. De vereiste opoffering aan de grote zaak. De onbelangrijkheid van de individuele mens. Heel voorzichtig weet Aliona de bijzonder ontroerende en indrukwekkende verhalen los te krijgen. En krijgen vermakelijke details ineens een heel andere lading.


Lees verder


strahov2

Cinema DeBalie / zo 4 feb / 19:00

The Trial

Human Rights Weekend

In August 2015, Ukrainian film director and Maidan activist Oleg Sentsov was sentenced to 20 years in prison in Siberia for terrorism. He was charged with leading an anti-Russian terrorist movement and planning attacks on bridges, power lines and a monument of Lenin. Sentsov defends himself courageously and responds to the verdict with an emphatic denial of the crimes and instead accuses the accusers themselves. In his documentary, Askold Kurov investigates the truth behind this political show-trial and documents the solidarity shown to Sentsov by filmmaking colleagues and the European Film Academy, which is beginning its 30th anniversary with this screening to campaign for Sentsov’s release.

Speaker introduction: Cinta Depondt (programmaleider Oekraïne bij PAX).
Sprekers: Askold Kurov (filmmaker), Yulia Gorbunova (Rusland onderzoeker bij Human Rights Watch) en Jos Stelling (filmregisseur, scenarist en producer).
Moderator: Andrée van Es (Voorzitter Nederlandse Nationale Unesco Commissie).


Lees verderDe Rode Ziel een film van Jessica Gorter. Vanaf 24 november in Rialto en in diverse theaters in het land.

Hoe komt het dat er nog zoveel Russen zijn die Stalin blijven verdedigen als groot leider en held? De Rode Ziel legt de psyche bloot van de hedendaagse Rus en laat een wereld zien vol tegenstrijdigheden.
"Ik wil laten zien hoe mensen omgaan met pijnlijke herinneringen. Want elke Rus heeft te maken met deze geschiedenis, door zijn ouders of grootouders. Of hij wil of niet - elke Rus draagt nog steeds een stuk Sovjet-verleden in zich mee..."

Lees verder


strahov3

Film Stemmen uit de Toendra. De laatste der Joekagieren nu te zien op Youtube


Foto: Cecilia Odé

Deze prachtige film van Edwin Trommelen, Paul Enkelaar en Cecilia Odé gaat over de laatste Toendra Joekagieren. Deze film won Arktika 2012 (II International Non-Fiction Film Festival Saint Petersburg).
De documentaire volgt de Amsterdamse linguïste Cecilia Odé op haar laatste tocht naar de Toendra-Joekagieren, een verdwijnend poolvolk in Noord-Oost Siberië, dat zij al jaren ondersteunt bij het behouden van hun taal en cultuur.

De Toendra-Joekagieren, een nomadenvolk van rendierhouders wonen in de Russische deelrepubliek Sakha (Jakoetië), boven de poolcirkel. 63 van hen spreken nog Joekagiers, een taal die uniek in de wereld is omdat bij het vertellen van overleveringen de sprekers overgaan in gezang. Er zijn nog slechts twee oudjes in leven die dat goed beheersen, zodat dit unicum spoedig voorgoed van de aardbodem zal zijn verdwenen. Enerzijds als gevolg van de globalisering, anderzijds speelt klimaatverandering een rol, de smeltende permafrost maakt dat overleven in de toendra steeds moeilijker wordt.belgrado

Het Slavisch Toneel presenteerde op 10, 11 en 12 november in het Universiteitstheater haar nieuwe voorstelling Belgrado trilogie van Biljana Srbljanović’ in de vertaling van Natka Pupovac. Regie Jenny Stelleman.

Belgrado Trilogie gaat over emigranten uit voormalig Joegoslavië, voordat de oorlog daar uitbrak. Velen wilden toen de mobilisatie, het steeds sterker wordende nationalisme en de chaotische situatie, waarin het steeds moeilijker werd een baan te vinden, ontvluchten. Het werd een ware braindrain voor het land.
Emigratie is nu een zeer actueel thema, maar hoe was het eigenlijk met de emigranten van toen? Hoe is het hen vergaan? Welke problemen kwamen zij circa vijfentwintig jaar geleden tegen? Het aantal emigranten dat naar Nederland kwam was behoorlijk groot, toch hebben deze mensen hier min of meer onopgemerkt hun weg gevonden. Dat ging natuurlijk niet zonder slag of stoot. Srbljanović geeft ons een inkijkje in de diverse diaspora, op Oudejaarsavond op drie verschillende continenten met verschillende tijdzones: in Praag, Sydney en Los Angeles. Het gaat hier niet om de onvolkomenheden en de veelsoortige problemen van en met het gastland, maar veel meer om de menselijke kant van de emigranten zelf, waardoor het stuk een zeer universele uitstraling krijgt. Het harde en ongeromantiseerde beeld van het emigrantenleven is daarom heftig, soms shockerend, maar ook ontroerend en tragisch, tegelijkertijd absurd en komisch. Het stuk roept compassie op met de emigrant, waar deze ook vandaan komt. We vinden dat het stuk nu, nu het emigrantenvraagstuk zo prominent in Nederland en heel Europa op de agenda staat, het juist verdient om opnieuw opgevoerd te worden.


HET SLAVISCH TONEEL

Het streven van het Slavisch Toneel is om elk jaar een nieuwe voorstelling te maken met de vaste groep samen met een wisselende bezetting van (oud-) studenten onder leiding van Jenny Stelleman. Eerder werd met veel succes o. a. Overwinning op de Zon,  R.U.R. van Karel Čapek en Het ambtstbericht van Václav Havel opgevoerd. Op Slavisch Toneel staan de diverse toneelstukken met foto's.