Slavisch Toneel en Film

Toneel

Het Slavisch Toneel presenteert op 15 en 16 november in het Universiteitstheater haar nieuwe voorstelling Honderd jaar Russische (absurdistische) eenakters.

Regie Jenny Stelleman.

De laatste komische noot van het Slavisch Toneel (1989-2019): Honderd jaar Russische (absurdistische) eenakters met stukken van Nadezjda Teffi, Sergej Mogilevtsev en Daniil Charms ( Twee premières: Teffi en Mogilevcev!)

Wanneer:
Vrijdag 15 en zaterdag 16 november: aanvang 20.00 uur met pauze
Zondag 17 november: middagvoorstelling: 14.00 uur met pauze

Locatie:
Universiteitstheater, Nieuwe Doelenstraat 16

Entree:
10 Euro (Studenten en alumni: 7,50 - graag cash meenemen, er is GEEN pinautomaat!)

Meld je HIER aan


HET SLAVISCH TONEEL

Helaas klinkt in november 2019 de laatste komische noot van het Slavisch Toneel en houdt de jaarlijkse voorstelling met de vaste groep samen met een wisselende bezetting van (oud-) studenten onder leiding van Jenny Stelleman op. Eerder werd met veel succes o. a. Overwinning op de Zon,  R.U.R. van Karel Čapek en Het ambtstbericht van Václav Havel opgevoerd. Op Slavisch Toneel staan de diverse toneelstukken met foto's. 


Film

25 mei, Première van de film Poolse Identiteit. Met de trein van Amsterdam naar Irkoetsk

Multimediaal project van de Stichting Poolse Media

De Balie, Amsterdam 25-05-2019, 16.00 uur Lees verder

 

Film Stemmen uit de Toendra. De laatste der Joekagieren nu te zien op Youtube


Foto: Cecilia Odé

Deze prachtige film van Edwin Trommelen, Paul Enkelaar en Cecilia Odé gaat over de laatste Toendra Joekagieren. Deze film won Arktika 2012 (II International Non-Fiction Film Festival Saint Petersburg).
De documentaire volgt de Amsterdamse linguïste Cecilia Odé op haar laatste tocht naar de Toendra-Joekagieren, een verdwijnend poolvolk in Noord-Oost Siberië, dat zij al jaren ondersteunt bij het behouden van hun taal en cultuur.

De Toendra-Joekagieren, een nomadenvolk van rendierhouders wonen in de Russische deelrepubliek Sakha (Jakoetië), boven de poolcirkel. 63 van hen spreken nog Joekagiers, een taal die uniek in de wereld is omdat bij het vertellen van overleveringen de sprekers overgaan in gezang. Er zijn nog slechts twee oudjes in leven die dat goed beheersen, zodat dit unicum spoedig voorgoed van de aardbodem zal zijn verdwenen. Enerzijds als gevolg van de globalisering, anderzijds speelt klimaatverandering een rol, de smeltende permafrost maakt dat overleven in de toendra steeds moeilijker wordt.