Slavisch Toneel en Film

strahov2

Film Who is mr. Putin in de Blinibioscoop op 19 november.

Op 19 november in Blinibioscoop: Nederlandse première van Who is mr. Putin? Exclusief op deze middag het gesprek van Anastasia Kirilenko met een Japanner uit de Yakuza-familie (Japanse maffia) Kinichi Kamiyasu. De filmvertoning wordt gevolgd door een lezing van Isa Yusibov - onafhankelijke Eurasia-analist.

Het thema van deze middag zal verder zijn Verkiezingen in Rusland: politieke concurrentie of een tragikomedie. De presidentsverkiezingen in Rusland zijn op 4 maart volgend jaar. Welke kandidaten zijn er in de race? Waar komen ze vandaan, hoe voeren ze campagne en – belangrijk – maken ze kans? BLINIBIOSCOOP is tot stand gekomen in samenwerking met COVOR, Podium O950, Leidsfilmfestival, De Tijger produkties. Toegangsprijs € 7,50. Adres: Oostmaaslaan 950 te Rotterdam


> Lees verder


belgrado

Het Slavisch Toneel presenteert op 10, 11 en 12 november haar nieuwe voorstelling 'Belgrado trilogie' van Biljana Srbljanović’.

Belgrado Trilogie gaat over emigranten uit voormalig Joegoslavië, voordat de oorlog daar uitbrak. Velen wilden toen de mobilisatie, het steeds sterker wordende nationalisme en de chaotische situatie, waarin het steeds moeilijker werd een baan te vinden, ontvluchten. Het werd een ware braindrain voor het land.
Emigratie is nu een zeer actueel thema, maar hoe was het eigenlijk met de emigranten van toen? Hoe is het hen vergaan? Welke problemen kwamen zij circa vijfentwintig jaar geleden tegen? Het aantal emigranten dat naar Nederland kwam was behoorlijk groot, toch hebben deze mensen hier min of meer onopgemerkt hun weg gevonden. Dat ging natuurlijk niet zonder slag of stoot. Srbljanović geeft ons een inkijkje in de diverse diaspora, op Oudejaarsavond op drie verschillende continenten met verschillende tijdzones: in Praag, Sydney en Los Angeles. Het gaat hier niet om de onvolkomenheden en de veelsoortige problemen van en met het gastland, maar veel meer om de menselijke kant van de emigranten zelf, waardoor het stuk een zeer universele uitstraling krijgt. Het harde en ongeromantiseerde beeld van het emigrantenleven is daarom heftig, soms shockerend, maar ook ontroerend en tragisch, tegelijkertijd absurd en komisch. Het stuk roept compassie op met de emigrant, waar deze ook vandaan komt. We vinden dat het stuk nu, nu het emigrantenvraagstuk zo prominent in Nederland en heel Europa op de agenda staat, het juist verdient om opnieuw opgevoerd te worden.

Locatie:Universiteitstheater, Nieuwe Doelenstraat 16, Amsterdam


Aanmelden: www.is.uva.nl/belgrado

Het stuk wordt gespeeld in de vertaling van Natka Pupovac. Regie Jenny Stelleman.

HET SLAVISCH TONEEL

Het streven van het Slavisch Toneel is om elk jaar een nieuwe voorstelling te maken met de vaste groep samen met een wisselende bezetting van (oud-) studenten onder leiding van Jenny Stelleman. Eerder werd met veel succes o. a. Overwinning op de Zon,  R.U.R. van Karel Čapek en Het ambtstbericht van Václav Havel opgevoerd. Op Slavisch Toneel staan de diverse toneelstukken met foto's.