Slavistiek in de Lage Landen


strahov2

2/4-21/5

Rusland en Oost-Europa - Open UvA-College


In deze cursus maken studenten kennis met een wereldregio die regelmatig in het nieuws is. Gastdocenten zij vertaler/schrijver Hans Boland, Arnout Brouwers (Chef Opinie Volkskrant), Lien Verpoest (professor Slavistiek en Oost-Europakunde, Leuven), Michel Krielaars (Chef Boeken van NRC Handelsblad), en andere onderzoekers en journalisten die Rusland en Oost-Europa van dichtbij kennen. Het college is opgezet in samenwerking met de Illustere School.

In zes avondhoorcolleges en een slotdebat bieden experts een kritische analyse van de regio door verschillende disciplinaire brillen: die van de internationale betrekkingen, politiek, de (taal- en cultuur)geschiedenis, literatuur, criminologie, religie en (sociale) media. Studenten en toehoorders onderzoeken het gebied tussen Berlijn en Vladivostok.

Centraal in de reeks staan twee sociaal-historische thema's:
1.Oost-Europa als constructie. ‘Oost-Europa’ en ‘West-Europa’ zijn intellectuele constructies, in het leven geroepen in de 18e eeuw. Hoe werden en worden deze constructies ingezet in (geo-)politieke processen? Welke beelden en stereotypen projecteerden en projecteren we op Rusland en Oost-Europa? En wat vertellen deze beelden ons over onze eigen sociale en nationale identiteit?
2.Oost-Europa als conflictzone. Wat betekenen grenzen in Rusland en Oost-Europa? Hoe zijn de spanningen in deze regio te verklaren? Welke rol spelen (sociale) media in de lokale en internationale conflicten die spelen in en rondom de regio? Welke rol spelen politici, religieuze leiders, schrijvers en bloggers in het publieke debat over die conflicten?

De reeks wordt gecoördineerd door prof. dr. Ellen Rutten, hoogleraar Russische en Slavische studies aan de UvA.


Avondhoorcolleges:

2 april: Hans Boland (vertaler/schrijver)
Twee geloven op één kussen

9 april: Hester den Boer (fotograaf/journalist o.a. Groene Amsterdammer), Michiel Driebergen (journalist o.a. VPRO), Egbert Hartman (vertaler/fotograaf o.a. NPO1)
Rusland en Oost-Europa in beeld

16 april: Michel Krielaars (Chef Boeken, NRC Handelsblad)
Russische en Oost-Europese literatuur: Hrabal, Myśliwski, Alexievitsj

23 april: Marielle Wijermars (postdoc onderzoeker Aleksanteri Instituut, Helsinki University)
Russische en Oost-Europese (social) media

7 mei: Dina Siegel (hoogleraar criminologie Universiteit Utrecht)
Misdaad in en uit Rusland en Oost-Europa

14 mei: Lien Verpoest (professor Slavistiek en Oost-Europakunde, Universiteit Leuven)
Oost- versus West-Europa

21 mei: Sjeng Scheijen (slavist en kunsthistoricus), Iwona Gusc (historicus, NIOD), Arnout Brouwers (Chef Opinie Volkskrant, auteur o.a. Rodina)
Slotdebat: De toekomst van Rusland en Oost-Europa

Locatie: Oudemanhuispoort, D1.09. Dinsdagen 19-21 uur More informationstrahov3