Toneel / Film

Amsterdam Polish Film Festival in De Balie (7-8 oktober)


Looking East
Understanding Central Europe

Dit jaar richt het Amsterdam Polish Film Festival zich op de geschiedenis en huidige ontwikkelingen in Centraal-Europa, via films die zich bezighouden met de communistische geschiedenis en gesprekken die licht werpen op de oorlog in Oekraïne en de impact daarvan op de mensen. Regisseurs Maryna Er Gorbach en Elwira Niewiera, getalenteerde jonge filmmakers, zullen deelnemen aan het festival. Het filmfestival is een initiatief van Stichting Polish Culture NL en een coproductie met debatcentrum De Balie.

Datum: 7-8 oktober 2023
Plaats: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam,
Taal: Engels

Dag 1
Zaterdag, 7 oktober 2023 

15.00 – 18.30 
Agnieszka Holland 
Mr Jones 

De film "Mr.Jones" is een drama gebaseerd op een historisch gegeven en geregisseerd door de bekende Pools regisseur Agnieszka Holland.  De film volgt Gareth Jones, een Britse journalist in de jaren 1930, die naar de Sovjet-Unie reist om de waarheid te ontdekken over de hongersnood in Oekraïne. Hij werd niet geloofd.

Gesprek: Russische dominantie in Centraal-Europa
Na de film volgt een diepgaand gesprek over de Russische overheersing in Centraal-Europa. Voor Oekraïne gaat het om de periode vanaf het moment dat het deel uitmaakte van de USSR en voor Polen ten tijde van het communistisch regime toen er sprake was van het IJzeren Gordijn. Hoe hebben deze donkere bladzijden uit hun geschiedenis de ontwikkeling van Polen en Oekraïne vandaag beïnvloed en wat is hun kijk op het hedendaagse Rusland?

19.30 – 21.40  
Władysław Pasikowski
Jack Strong

"Jack Strong" betreft een Poolse spionage-thriller geregisseerd door Władysław Pasikowski. De film vertelt het ware verhaal van de Poolse kolonel Ryszard Kukliński een officier die in zijn eentje een strijd voerde tegen de Sovjet-Unie. Hij was door zijn positie goed op de hoogte van de Russische plannen van het communistische Warschaupact. Hij deelde die informatie met het westen en kon overlopen naar de Verenigde Staten.

Dag 2
Zondag, 8 oktober 2023 

16.00 – 17.40 
M. Er Gorbach
Klondike 
Juli 2014. In afwachting van de geboorte van hun eerste kind wonen Irka en Tolik in de regio Donetsk in het oosten van Oekraïne, vlak bij de Russische grens, een betwist gebied in de vroege dagen van de Donbas-oorlog. Zij wachtten gespannen en nerveus op de geboorte van hun kind. Dan wordt de rust gewelddadig verstoord door de nabije crash van vlucht MH17. 
 

19.00 – 22.00 
E. Niewiera & P. Rosołowski
The Hamlet Syndrome
Enkele maanden voor de grootschalige Russische invasie van Oekraïne in 2022 nemen vijf jonge vrouwen en mannen deel aan een unieke toneelproductie die probeert hun ervaringen in de aanloop naar de oorlog te verbinden met Shakespeare's Hamlet. "Het Hamlet-syndroom" werd bekroond met de Grand Prix Semaine de la critique op het 75e Locarno Filmfestival.

Gesprek:
De impact van oorlog in Oekraïne op mensen en hun persoonlijke levens

Na de film gaan we een gesprek aan over de impact van de oorlog in Oekraïne op mensen en hun persoonlijke levens. Dit conflict, dat begon in 2014, heeft een humanitaire crisis veroorzaakt, met miljoenen Oekraïners die intern ontheemd zijn geraakt of elders hun toevlucht hebben gezocht. Tijdens het gesprek zullen we de implicaties van dit conflict voor mensen bespreken en de impact op toekomstige generaties, die gedwongen zijn om in ballingschap te leven.

We nodigen u van harte uit voor het
Amsterdam Polish Film Festival 2023! 

Project gefinancierd uit de fondsen van de Minister President van Polen in het kader van de ondersteuning van Polonia en Polen in het buitenland 2023.

Met steun van Ambassade van Oekraïne en Polish Tourism Office.