Slavic Delights

Friday, October 18, 2019
18.30-20.30 uur
Doelenzaal UB

After the presentation
we invite you for
a glass of wine

SLAVIC DELIGHTS presents

The influence of Polish folklore on world art and music

A presentation on Polish art, folklore, songs, dances, making links with world culture and music

with Bożena Kopczyńska

Bożena Kopczyńska ARCM,RCM, studied at the Academy of Music in Krakow, the Sweelinck Conservatorium in Amsterdam and the Royal College of Music in London where she graduated with the James Ivory award. She started her international career as concertmaster of the Polish Youth Orchestra, with whom she visited many European countries. After graduating in London, she played in the London RCM String Orchestra, the Boston Philharmonic in the USA, Capella Cracoviensis in Krakow, and in various orchestras in Germany and the Netherlands. In addition to working in the orchestra, she is also actively involved in performing chamber music (among other things, she plays in the ensemble Arcato Lingua) and has performed at festivals in France, England and the Netherlands. She actively promotes Polish music and poetry and was awarded the diploma of recognition, by the Minister of Culture and National Heritage, for outstanding achievements for the promotion of Polish culture abroad.

Bożena is also a co-founder and chairwoman of the Foundation Polish Centre for Education and Culture Lokomotywa. The main goal of the foundation is to teach the Polish language enriched with knowledge of the geography, history, and elements of Polish culture. There is over one thousand years of contacts between Poland and the Netherlands. In 2017 the Foundation, with the financial support from The Polish Embassy in The Hague, has published a book: Polish Traces in Amsterdam, Bożena is a co-author of the book.

Please reserve your seat here before October 16th


strahov3

Do 2 NOV. 2018
17-19 uur
PCH 1.15

In samenwerking met Russische en Slavische Studies

In de reeks SLAVIC DELIGHTS POOLSE SPOREN IN AMSTERDAM met Bożena Kopczyńska
Aanmelden t/m 30 oktober : e.d.niemczuk-weiss@uva.nl

Migratie is van alle tijden en haar sporen zijn een deel van het collectieve geheugen. Zij wordt dikwijls gezien als integraal onderdeel van de huidige samenleving.
Als multiculturele stad waarin nieuwe bevolkingsgroepen zich zowel nu als in het verleden vestigden, heeft Amsterdam veel zichtbare sporen van de Poolse immigranten. Dat is niet toevallig, Amsterdam en Polen delen een lange geschiedenis die begon met handelsbetrekkingen, zo’n 700 jaar geleden. Door onderbelichte historische feiten voor het voetlicht te brengen, hopen wij de inbreng van Polen bekender te maken.

Bożena Kopczyńska schreef samen met illustrator Els ter Horst het boek Poolse sporen in Amsterdam. Op donderdag 2 november geeft ze een presentatie in het PC Hoofthuis.
Bożena Kopczyńska (celliste) studeerde aan de Muziek Academie van Kraków, het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en aan het Royal College of Music in Londen. In Londen won zij de James Ivory prijs voor cello. Zij begon haar internationale carrière als eerste celliste bij het Pools Jeugdorkest, waarmee zij veel Europese landen bezocht. Na haar studie speelde zij in het Londens RCM strijkensemble, het Boston Filharmonisch Orkest, het Capella Cracoviensis Kamerorkest uit Krakow en in diverse orkesten in Duitsland en Nederland. Inmiddels is zij ook zeer actief als kamermusicus (o.a. als lid van het ensemble Arcato Lingua) en speelt zij op festivals in Frankrijk, Engeland en Nederland. Zij spant zich daarbij in voor de promotie van Poolse muziek en poëzie, bijvoorbeeld door middel van programma’s rond Poolse componisten en Poolse dichters. Onlangs werd zij daarvoor bekroond met een oorkonde van de Poolse minister van Cultuur en Nationaal Erfgoed voor uitstekende prestaties in het verspreiden van de Poolse cultuur in het buitenland.

Buiten de muziek is Bożena medeoprichter en voorzitter van de Stichting Pools Centrum voor Onderwijs en Cultuur Lokomotywa in Amsterdam. Het Centrum ondersteunt kinderen vanuit de gedachten dat een meertalig opvoeding het leven verrijkt in een moderne wereld. Er wordt naast de Poolse taal ook aandacht besteed aan de Poolse cultuur, traditie en geschiedenis. Integratie en kennis over historische banden tussen Polen en Nederland maken ook deel uit van het lesprogramma. De Stichting organiseert daarnaast evenementen om belangstellende Amsterdammers kennis te laten maken met Polen en de Poolse cultuur.

De Stichting geeft op 1 december 2017 een tweetalige publicatie uit over Poolse sporen in Amsterdam.

Meer informatie: http://www.lokomotywa.nl/Ksiazka.html en www.arcatolingua.nl

Di 14 NOV. 2017
17-18.30 uur
PCH 1.04

In samenwerking met Russische en Slavische Studies

Julia Šćepanović

Deze workshop bestaat uit een presentatie van stijlkenmerken van de traditionele balkanmuziek: bijzondere volksrituelen, onregelmatige maatsoorten, balkantoonladders en darbij behorende zangtechniek en tekststijlvormen.

Het is een goede gelegenheid om je in het zuidelijke deel van het Slavische taal- en cultuurgebied te verdiepen door traditionele liederen uit dit gebied te leren zingen.

Datum en locatie:
Dinsdag, 14 november 2017 van 17:00-18:30 uur
PCH 1.04, lste verdieping , Spuistraat 134, Amsterdam

Julia Šćepanović is een afgestudeerde koor- en orkestdirigent. Ze is een gepassioneerde musicoloog en onderzoeker van de muziekcultuur van de Balkan. Ze treedt regelmatig op met verschillende ensembles en geeft workshops en lezingen op conservatoria, universiteiten en festivals.

Koffie, thee en balkantoetjes aanwezig

Email: juliadirigente@gmail.com