Slavische talen en culturen - Russisch








Op 1 februari 2019 vond een bijeenkomst plaats in het IISG over De wereld van het Sovjet-Kinderboek met sprekers:

Robbert-Jan Henkes (vertaler Bij mij op de maan: Russische kindergedichten), Albert Lemmens & Serge Stommels (auteurs Russian Artists and the Children’s Book, 1890-1992), Gijs Kessler (senior onderzoeker IISG) en uitgever/vertaler Arie van der Ent (vertaler Op reis met Tom Waarom, een kinderklassieker van de Russische schrijver Boris Zjitkov). Ze vertelden over hun werk en over het Soviet Children’s Picture Books Archive van het International Institute of Social History. Ellen Rutten (hoogleraar Russische en Slavische literaturen, Universiteit van Amsterdam) leidde de middag.

Lees hier de bijdrage van Robbert-Jan Henkes: Waarom het Sovjet-boek vaak geweldig was

Meer informatie over het gedocumenteerde geïllustreerde (kinder-)literatuur uit Sovjettijd vindt u hier

Verschillende links naar verkrijgbare exemplaren van het Sovjet kinderboek vindt u hier





Boris Akoenin blikte terug op duizend jaar Russische geschiedenis.


Dit programma is een initiatief van denktank Raam op Rusland, website en kennisplatform met een keur aan Russische en internationale auteurs.

Volgens Boris Akoenin is Rusland in de kern altijd hetzelfde gebleven. Russische leiders, van Iwan de Verschrikkelijke en Peter de Grote tot Lenin en Gorbatsjov voelden de noodzaak tot hervorming of revolutie en hebben de maatschappij steeds weer overhoop gegooid. Maar in al die eeuwen heeft de Russische staat zijn centralistische bestuursvorm nooit opgegeven. Daarom spreekt Boris Akoenin van 'Illusions of Change'. Akoenin reikt ons een middel aan om het Rusland van Poetin beter te begrijpen.

Met introductie Arthur Langeveld.



allesmoederland

Op Barts Boekenclub: gesprek met Michel Krielaars

Michel Krielaars (chef Boeken NRC Handelsblad en oud-Ruslandcorrespondent) praat in Bart BoekenClub over zijn boek Alles voor het moederland. De Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman. Aan de hand van de levens van deze twee Russisch-Joodse schrijvers, schetst Krielaars een meedogenloze wereld waarin het individu kapot werd gemaakt.

Een indringend gesprek over hoop, desillusie, angst en de vraag waarom momenteel meer dan de helft van de Russen nog steeds groot fan is van Stalin. Bekijk hier het gesprek



strahov3