Russische en Slavische Studies - Pools

Theater & Talk: Immigration, Transformation and Society

OBA Theater, Oosterdokskade 143, Amsterdam;
24 April 2023 Time: 19.00 – 22.00.

This ‘evening in two parts’ will include a performance of Polish playwright Slawomir Mrozek’s play The Emigrants directed by Hanna Grosfeld - Buda, and we will be joined by Dr. Nancy Foner of CUNY for a discussion surrounding her latest book, One Quarter of the Nation: Immigration and the Transformation of America. There will be a short intermission between the performance and the discussion, and we will close the evening with a festive reception. 

You can buy tickets here: https://jai.stager.nl/web/tickets/111275581 (discount for students)
Veel (literair) nieuws uit / over Polen is te vinden op de site van de Stichting Literatura

Vanaf 26 mei 2020 in de bioscopen (bv in Rialto, Amsterdam): LEAVE NO TRACES

Leave no traces gaat over de jonge student Jurek die, nadat zijn beste vriend overlijdt ten gevolge van politiegeweld, plotseling staatsvijand nummer één van Polen wordt. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van student Grzegorz Przemyk die ten tijde van de Staat van Beleg in de jaren '80 om het leven kwam.

Op weg naar het centrum van Warschau wordt de jonge student Grzegorz Przemyk gearresteerd door de politie en meegenomen naar het bureau, waar hij zo zwaar mishandeld wordt dat hij twee dagen later overlijdt. Zijn vriend Jurek is de enige getuige van de gebeurtenis. Samen met Grzegorz’ moeder Barbara besluit hij te vechten voor rechtvaardigheid en tegen de politie te getuigen. Aanvankelijk zijn de autoriteiten niet onder de indruk, maar wanneer meer dan twintigduizend burgers achter de kist van Grzegorz door de straten marcheren, veranderen ze hun tactiek. Ze zetten alle middelen in om Jurek en Barbara in diskrediet te brengen en te voorkomen dat er een rechtszaak komt.

Leave no Traces is een spannend politiek drama over een jongen die als getuige van politiegeweld plotseling staatsvijand nummer 1 wordt. De speelfilm van Jan P. Matuszyński is gebaseerd op een waargebeurd verhaal ten tijde van de Staat van Beleg in Polen, dat werd ingesteld door de communistische autoriteiten om de oppositie te onderdrukken. Leave no Traces ging afgelopen jaar in première op het Filmfestival van Venetië, waar de film positief ontvangen werd. Bekijk hier de trailer.

Op de website van Polish Culture staat veel nieuwe informatie en nieuws over de Poolse cultuur. Met elke paar weken nieuwe artikelen. Dit keer over de successen van jonge Poolse architecten.


Debat van 21 november 2017 in De Balie, Amsterdam is terug te zien op vimeo: Democracy in Europe: What about Poland?

In 2015 won de politieke partij ‘Peace and Justice’ de Poolse verkiezingen en nam direct een aantal maatregelen om hun macht te vergroten, onder meer door het verkleinen van de rechten en vrijheid van het Hooggerechtshof en de media. Hoe is het mogelijk dat het rechtssysteem in Polen zo snel ondermijnd kon worden? Wat betekent dit voor Oost-Europa en voor de Europese Unie als geheel? Kunnen we deze terugslag beter begrijpen door te kijken naar de geschiedenis?
Tijdens het debat werd gesproken over de winst van de politieke partij Peace and Justice in 2015, en de gevolgen daarvan voor de Poolse rechtstaat. Hoe is het mogelijk dat het rechtssysteem in Polen zo snel ondermijnd kon worden? Wat betekent dit voor Oost-Europa en voor de Europese Unie als geheel? Kunnen we deze terugslag beter begrijpen door te kijken naar de geschiedenis?

Er kwam een indrukwekkende selectie aan experts bijeen, onder meer Wojciech Sadurski, Marta Bucholc, Kees Sterk, en de Poolse Ombudsman Adam Bodnar, academici die zich bezighouden met de rechtstaat in het algemeen, maar specifiek die in Polen. Er zal gesproken worden over de winst van de politieke partij Peace and Justice in 2015, en de gevolgen daarvan voor de Poolse rechtstaat. Hoe is het mogelijk dat het rechtssysteem in Polen zo snel ondermijnd kon worden? Wat betekent dit voor Oost-Europa en voor de Europese Unie als geheel? Kunnen we deze terugslag beter begrijpen door te kijken naar de geschiedenis?

Lees verderstrahov4

In april 2013 waren we er met onze studenten Pools voor het paleis Kamieniec in Polen. Hier zijn een paar foto's van voor en tijdens deze reis!


strahov3